U domu se osjeća čudan miris: evo što prvo trebate provjeriti

Nitko ne voli doći ili boraviti u prostoru koji ima neugodan miris. No, nekada nije jednostavno otkriti uzrok. Saznajte manje poznate ‘opasne zone’ u kojima se najčešće stvaraju takvi mirisi.

 


Psiholozi kažu da je najzavodljiviji miris svježe pečenog kruha s primjesama cimeta i citrusa. Svima koji prodaju svoj dom i pokazuju ga kupcima savjetuje se da ispeku ili kupe ovakav kruh. U svakom slučaju, citrusi su miris koji uvijek dobro prolazi, tako da kruh nije neophodan. Dovoljno je imati aromatično ulje na bazi limuna ili naranče. No, ponekad se u kući iznenada pojavi čudan miris na koji ne reagiramo najbolje. Dodatni problem je kada ne možemo otkriti uzrok takvom mirisu.

Foto: Freepik

Pretpostavljamo da ste već provjerili kantu za smeće, mačji pijesak, krevet za mačku ili psa i hladnjak u kojem zna biti pokvarene hrane. Dakle, sve  “opasne zone” gdje se najčešće stvaraju neugodni mirisi. Daljnja potraga za izvorom neugodnog mirisa ovisi uvelike o vašem načinu života i kao i sastavu obitelji.

Foto: Freepik

AKO STE IMALI ZABAVU

Ako ste jučer ili posljednjih dana imali kućnu zabavu i švedski stol i gosti su imali priliku hodati okolo s tanjurima, provjerite je li neka od grickalica pala ispod sofe ili na neko drugo osamljeno mjesto. Primjerice, nekoliko repova škampi ili neke ribe za nekoliko dana počet će ispuštati takav okus da ćete poželjeti pobjeći na kraj svijeta.

Foto: Caroline Ross / Unsplash

AKO U KUĆI IMATE LOVCA

Vlasnici mačaka uglavnom poznaju narav i navike svojih ljubimaca, no ponekad im prirede iznenađenja koja ne očekuju od njih. Na primjer, ako ptica slučajno proleti kroz prozor, mačka na kauču će se odmah pretvoriti u zvijer. Plijen lovac, u pravilu, donosi svojim vlasnicima, ostavljajući ga na vidljivom mjestu. Ali ako je dom veći (kuća ili dvoetažni stan) tada se plijen može zavući u neki manje kutak pored kojeg ne prolazite često.

Foto: Pets&Pods

AKO IMATE NE BAŠ NOVU PERILICU POSUĐA

Plijesan se može stvoriti u mehanizmima perilice koji su u stalnom kontaktu s vodom i osjetit ćete svaki put kada trebate otvoriti poklopac. Kako se to ne bi dogodilo, ostavite stroj da se osuši nakon svake uporabe.

A ako ipak pronađete plijesan, pomiješajte bijeli ocat sa sodom bikarbonom u jednakim omjerima i obrišite zahvaćena mjesta. Isto tako, možete upogoniti praznu perilicu na neki brzi program pranja. Prije toga posipajte dno s jednom malo šalicom sode bikarbone i ostavite tako preko noći.

Foto: El Mueble

AKO ŽIVITE U STAROJ KUĆI

U starim kućama i stanovima u kojima dugo nisu mijenjane vodovodne cijevi s vremena na vrijeme pojavi se užasno neugodan miris koji ide direktno iz kanalizacije. Možete ga se riješiti samo promjenom cijevi i sifona.

Foto: Martin Jaros / Unsplash

AKO STE KUPILI NOVI NAMJEŠTAJ

Novi namještaj, pogotovo ako je od MDF-a ili iverala, ponekad ima prilično težak i nimalo ugodan miris. Ovaj miris će proći nakon nekog vremena ili ćete ga jednostavno prestati osjećati. Ali općenito, to je podsjetnik da nema ništa bolje od prirodnih materijala.

Foto: Callum Hill / Unsplash

…ILI NOVU DEKU

Nevjerojatno ali istinito – ponekad nova deka ili jastuk netom donesen iz trgovine može mirisati vrlo neugodno. Sve je u punilu ili impregnaciji tkanine: bolje je ‘poslati’ neke sintetičke materijale nakon raspakiravanja u ‘dugu šetnju’ balkonom kako bi tvornički miris nestao.

Općenito, u ovom slučaju bolje je osloniti se na prirodne materijale – oni vas nikada neće iznevjeriti!

Foto: Jordan Bigelow / Unsplash

…ILI NOVU TORBU

Čak i lijepe stvari poput nove torbe, cipela ili tenisica mogu odašiljati miris koji nije ugodan, pogotovo ako imate osjetljiv nos. Možete privremeno staviti ‘uznemirujući’ predmet na balkon tako da se ventilira (naravno, ne po mrazu ili kiši) ili u garažu. Ako vas miris jako iritira, sjetite se stare istine: i ovo će proći.

Foto: Elle Decoration

 

 

Komentari