SUVREMEN SEOSKI DOM: moderna verzija tradicionalne drvene nordijske kuće

Uređujući interijer ove kuće u jednom poljskom selu, dizajnerica Marina Pennie potražila je inspiraciju u tradicionalnim seoskim kućama od drveta, prirodnim nijansama, cvijeću i pticama


Katnica drvenog pročelja s bijelim akcentima na otvorima i vanjskoj ogradi plijeni pažnju upravo svojom osebujnom vanjštinom koja se uvelike oslanja na nordijske tradicionalne drvene kuće koje su građene uglavnom od lameliranog drveta bora te bojane u upečatljive nijanse.

Foto: Sergej Ananijev

Glavna ideja projekta kojom se vodila dizajnerica Marina Pennie bila je stvoriti miran, ali zanimljiv i ugodan prostor za obiteljski život bračnog para i njihova dva odrasla sina. Kako su klijenti bili bliski idejama poznatog finskog arhitekta i dizajnera Alvara Aalta te vole stil sredine 20. stoljeća, dizajneri su nastojali urediti dom u kojem bi ove preferencije vlasnika bile vidljive.

Tako su velika inspiracija dizajnerici bile građevine Alvara Aalta i njegova  načela promišljenog pristupa interijeru, temeljenog na ergonomiji i konciznim rješenjima.

Foto: Sergej Ananijev

Vlasnici su također htjeli da kuća ima kamin , mali i moderan, stubište od kovanog željeza. No, iako im se sviđala ideja drvene kuće, nisu željeli da izgleda kao koliba nego moderan i elegantan prostor, savršeno opremljen za udoban život, dom koji se naslanja na mid century stil kao i skandinavski stil.

Foto: Sergej Ananijev

Interijer ima puno dizajnerskih predmeta i modernog namještaja. U većini prostorija bijeli strop ukrašen je štukaturama, kako bi se uravnotežilo obilje prirodnog drva u interijeru.

Foto: Sergej Ananijev

Jedan od zadataka bio je organizirati zajednički obiteljski prostor i privatni prostor na način da svi članovi obitelji mogu udobno provoditi vrijeme zajedno, ali da u isto vrijeme svi imaju mjesto privatnosti.

Foto: Sergej Ananijev

Stoga je dizajnerica u prizemlju rasporedila dnevni boravak i kuhinju s izlazom na terasu, vlasničin ured, gostinjsku sobu i gostinjski toalet, a na katu se nalaze spavaonice – glavna spavaća soba s vlastitom kupaonicom, garderobom, te spavaće sobe sinova i kupaonica.

Foto: Sergej Ananijev

Unutrašnjost kuće neodvojiva je od okolne prirode. Tako su za dekor odabrani  predmeti prirodnih boja. Tu su i apstraktni crteži dizajnerskih tepiha Jana Katha i Zoe Luyendijk, inspirirani samom prirodom, kao stvoreni za ovaj dom.

Foto: Sergej Ananijev

 

Komentari