Novi život starograđanskog stana: bolji raspored, povezanost sadržaja i više stila

Trosobni stan u starogradskoj zgradi u Göteborgu nije patio od nedostatka prostora nego od nelogičnog i nepraktičnog rasporeda, neprilagođenog potrebama novih vlasnika, mlade tročlane obitelji

 

 

Novi vlasnici starog gradskog stana u Göteborgu prije useljenja poduzeli su renovaciju. Kako nisu bili zadovoljni njegovim rasporedom koji im se činio nelogičnim i nepraktičnim, odlučili su se na zamjenu prostorija. Tako je spavaća ustupila mjesto kuhinji s blagovanjem, a kuhinja spavaćoj sobi.

Foto: Alvhem

Iako sada imaju izlaz iz spavaće sobe na balkon, bila im je važnija činjenica da je dnevni prostor sada povezan i da se nalazi na jednoj strani stana, a privatni na drugoj. Ovaj mali kompromis urodio je doista većom koristi: dnevni boravak, kuhinja i blagovanje sada su povezan prostor, nakon ove zamjene prostorija i rušenja jednog zida.

Foto: Alvhem

Dnevna zona tako je dobila puno više kvadrata i svjetla, a rušenjem zidova prostor se čini još većim. Vizualno odvajanje zona unutar dnevnog prostora postiglo se bojama namještaja, ali i zidova te kuhinjskim otokom koji odvaja boravak od kuhinje. Unošenje pastelnih tonova plave i ružičaste u dnevnu zonu osvježilo je prostor, unijelo životnost, vedrinu i profinjenost.

Foto: Alvhem

Dvije spavaće sobe, roditeljska i dječja, nalaze se na drugoj strani hodnika, tako da imaju potrebnu privatnost i da su dovoljno izolirane od dnevnog prostora u kojem je najživlje. U ovim prostorijama zastupljene su tamnije nijanse plave, koje su donijele atmosferu smirenosti. No, zahvaljujući velikim vanjskim otvorima, prostorije unatoč tamnim nijansama, imaju dovoljno prirodne svjetlosti.

Foto: Alvhem

U interijeru se još nalazi hodnik nepravilnog oblika, što je ustvari dalo dinamiku prostoru, te kupaonica i gostinjski toalet.

 

 

 

Komentari