MODERNO I UGODNO: kako je Danijela uredila boravak, blagovaonicu i kuhinju u svome domu

Čitateljica Danijela poslala nam je fotografije svoga dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje koji su dio njezina doma od 84 kvadrata u kojem živi sa suprugom i dvojicom sinova. Vjerujemo da će vam biti dobra doza inspiracije!

 

 

Prije dvije godine Danijela je sa suprugom i dvojicom sinova uselila u novi dom u Podstrani pored Splita. Budući da je stan od 84 kvadrata novogradnja, nije postojala potreba za preinakama, nego je stan trebalo ‘samo’ opremiti. To se na prvu može činiti vrlo jednostavno, no svi koju su namještali svoj životni prostor ili ga adaptirali znaju kako je to složen i dug proces za koji je potrebno jako puno strpljenja. Naročito ako postoje neke specifičnosti u prostoru, poput nepravilnih kutova.

Foto: Privatni album

Upravo to ima i Danijelin stan, no vlasnica smatra kako je to prostoru dali poseban šarm. Baš kao i keramičke pločice vrlo originalnog vintage uzorka.

“Prostor je nov, pa nije bilo potrebe za adaptacijom niti većim izmjenama. Jedino što smo izmijenili su kuhinjske pločice, koje su mi daleko najdraži detalj. Prostor je trebalo samo lijepo osmisliti i povezati, što nije bilo teško jer obožavam uređenje interijera i eksterijera u svakom smislu”, ističe Danijela te dodaje kako joj je ideja vodilja u uređenju bila postići toplinu doma odnosno ‘svoga gnijezda’ u koje se ona i obitelj jedva čekaju vratiti nakon napornog dana i obaveza. No, pritom nisu htjeli slijepo robovati trendovima, nego stvoriti jednu bezvremensku dimenziju.

“Iako pratimo novosti u svijetu interijera, nismo htjeli imati dom koji će biti uređen prema zadnjem trendu. Govorim u množini jer je suprug sudjelovao ravnopravno u izboru svega. Stan je na kraju postigao neki neobičan izgled i kombinaciju više stilova”, smatra Danijela koja je za sada zadovoljna dnevnom zonom, dok tri spavaće sobe kao i kupaonica čekaju još sitna dotjerivanja.

Foto: Privatni album

 


U dnevnu zonu, koja je jedan otvoreni prostor, ulazi se preko dnevnog boravka, a on vodi prema blagovaonici te kuhinji, koja je uvučena u veću nišu. Takva pozicija kuhinje nudi povezanost s ostatkom prostora, ali i odvojenost, što je naročito bitno s obzirom na dnevni boravak.

Danijela je odlučila veće komade namještaja birati u neutralnim bojama – kutna garnitura je svijetlo siva, blagovaonski stol od drveta, a kuhinja je bijela s drvenim dodacima-

“S time ne možete pogriješiti. A detalji se uvijek mogu promijeniti – od boje na zidovima do jastučića, zavjesa i ukrasa’, smatra.

 

Foto: Privatni album

Upravo je antracit siva (koja na prvi pogled izgleda kao crna) na dva zida u boravku ono što prvo privlači pažnju. Dobra strana ovog odabira jest što se elementi naslonjeni na njega poput lice i tv komode jače ističu. No, ova tamna nijansa sive nije bila prvi odabir vlasnika.

“Prva opcija bila je drveni panel, ali kako nismo našli ono što nam se sviđa, predložila sam suprugu da obojimo zid u sivo. Nije se uopće bunio jer to je ipak samo boja i zašto ne probati? Nijansa se čini u nekom trenutku i crna, što ovisi o dobu dana i količini svjetlosti”, kaže Danijela zadovoljna jer je tako postigla i kontrast u prostoru, koji je uvijek dobrodošao. No, na zidu gdje su knjige, Danijela se odlučila za tamnu policu, kako bi sadržaj police došao do izražaja više od nje same.

Foto: Privatni album

Dodatna zanimljivost dnevne zone su i dva ista modela tepiha koji su možda neobičan potez, no dobra ideja za povezivanje prostora. Upravo to je Danijeli, osim što su joj se tepisi svidjeli i bila namjera.

Mnogima će za oko zapasti ponajviše kuhinja koju su Danijela i suprug radili po mjeri jer ima nepravilan kut. Ovako se maksimalno iskoristio prostor. Jedna strana kuhinje je cijela do stropa u elementima dok su vlasnici drugu odlučili ostaviti malo prozračniju, pa su tamo samo dvije police za začine i pokoji detalj, što je prostoru dalo prozračnost.

 

Foto: Privatni album

Danijeli su detalji vrlo bitni, a onome čemu ne može odoljeti su vaze i posude s cvijećem neobičnog oblika. No ipak smatra kako su knjige najljepši detalj u svakom domu. I na kraju otkriva kako joj je rasvjeta još jedna slaba točka,.

“Lampi i lustera imamo dovoljno za dva stana”, kaže.

Komentari