MODERAN, A BEZVREMENSKI: funkcionalan stan koji će uvijek biti atraktivan i zanimljiv

Dizajnerica Anna Serafin i njezin studio uspjeli su ono što je želja mnogih koji (pre)uređuju svoj dom: da interijer bude moderan i svjež, a da istvremeno bude bezvremenski i atraktivan desetljećima

 

 

 


Vodimo vas dvosobni stan u gradiću Gdynia na sjeveru Poljske iza čijeg uređenja stoji studio dizajnerice Anne Serafin. Riječ je o interijeru površine 62 kvadrata koji su bili dovoljni da se stvori ugodan i funkcionalan prostor za dvoje. Upravo to je bio jedan od zahtjeva koji su vlasnici, bračni par stavili pred dizajnericu.

Drugi zahtjev bio je stvaranje mirnog, modernog i elegantnog interijera koji će imati bezvremenski štih i biti godinama atraktivan i imati svježinu.

Foto: Katarzyna Seliga-Wróblewska, Marcin Wróblewski / Fotomohito

Kako se stan nalazi u zgradi novije gradnje, tako nije bilo potrebno funkcionirati u tlocrtni raspored jer je on sasvim funkcionalan i prilagođen suvremenom načinu života. Većina kvadrata u interijeru odlazi na dnevnu zonu koja je otvorenog koncepta i sastoji se od dnevnog boravka i kuhinje koja u svome sklopu ima i blagovaonski stol koji se nastavlja na kuhinjski otok.

Foto: Katarzyna Seliga-Wróblewska, Marcin Wróblewski / Fotomohito

Kuhinja je dizajnirana vrlo jednostavno, s ravnim, pročišćenim linijama i u neutralnim nijansama. Toplinu, kao i u ostatku stana donosi tamni uzorak drveta na kuhinjskim ormarićima i stolu. Upravo je spoj gotovo minimalističkih linija i drvenih površina donio bezvremenski štih kao i odabir neutralnih nijansi sive, bež i crne.

Foto: Katarzyna Seliga-Wróblewska, Marcin Wróblewski / Fotomohito

Ostatak stana čine spavaća soba, mala garderoba, kupaonica, gostinjski toalet i hodnik. Prostori za odlaganje nalaze se pored garderobe, i u hodniku te manjim dijelom u spavaćoj sobi. Kako ormari ne bi smanjili i zamračili prostor hodnika, na njihove fronte stavljena su ogledala. Ona su dala dojam prostornosti te dubine.

Foto: Katarzyna Seliga-Wróblewska, Marcin Wróblewski / Fotomohito

Dnevna zona, osim uređenje, pažnju plijeni i velikom količinom prirodne svjetlosti koja dolazi preko velikih prozora. Stoga je dizajnerica oslobodila vanjske otvore od klasičnih zavjesa tijekom dana, dok navečer, za veću privatnost kao i za vrijeme toplih ljetnih dana, služe debele guste nadzavjese.

Foto: Katarzyna Seliga-Wróblewska, Marcin Wróblewski / Fotomohito

Grijanje i prozračivanje interijera vrši se pomoću ventilatorskih konvektorskih jedinica, čije su rešetke postavljene u podu, čime je prostor očišćen od klima uređaja i radijatora.

Druga posebnost ovoga doma je što pored tv prijamnika, ima i veliko projekcijsko platno koje se spušta iz stropa, preko televizora.

 

 


 

Komentari