Krovna terasa s pogledom na čitav grad čini ovaj moderni stan neodoljivim

Talijanski studio Gosplan Architects potpisuje koncept i uređenje trosobnog stana koji se nalazi na posljednjem katu zgrade. Upravo tu činjenicu iskoristili su arhitekti te iz dnevne zone otvorili krov kako bi se na njemu napravila terasa s prekrasnim pogledom na grad

 

 

Stan na posljednjem katu stare zgrade u Genovi, građene početkom 50-ih godina prošlog stoljeća trebao je temeljitu adaptaciju i posve novi izgled, za koji se pobrinuo studio Gosplan Architects. Prije uređenja bilo je potrebno srušiti zidove kako bi se dobila otvorena dnevna zona i kuhinja povezala s boravkom u jedan otvoreni prostor. Sada ova dva sadržaja povezuje blagovaonica, koja je prije bila dio kuhinje i imala je znatno manju površinu.

Foto: Gosplan Architechts

Krovni prozor iz ove prostorije sada je postao i izlaz na terasu od 20-ak četvornih metara, koja nudi prekrasan pogled na grad. Idealna za sunčanje i ispijanje kave s neprocjenjivim pogledom, ova je terasa postala glavni adut ovoga stana od 70 četvornih metara. Stvaranjem izlaza na terasu nije nimalo ugrožen dotok prirodne svjetlosti koja je prije dopirala u dnevnu sobu, jer je otvor sada veći nego prije. Do terase vode uske metalne stepenice, iza kojih se nalazi biblioteka i tv zid.

Foto: Gosplan Architechts

 

Transparentne stepenice nisu nimalo zaklonile pogled na ovaj sadržaj, nego su ga samo učinile atraktivnijim. Pored dnevne zone, stan ima dvije spavaće sobe – roditeljsku i dječju te kupaonicu i gostinjski toalet. Obje spavaonice dobile su i krovne prozore, što je unijelo više prirodne svjetlosti u prostor.

Foto: Gosplan Architechts

Dizajn interijera divan je spoj suvremenih i vintage elemenata – moderne kuhinje i kutne garniture s vintage stepeništem i foteljama iz pedesetih koji s obnovljenim vratima unose obilje šarma u stan. Blagovaonski prostor definiran je vrlo jednostavnim stolom sa zaobljenim rubovima dopunjenim setom metalnih stolica. Zidna svjetiljka postavljena između blagovaonice i dnevnog boravka vizualno  odjeljuje ova dva sadržaja.

Komentari