IDILA NA OTOKU: proširenje kućice od 50-ak kvadrata za dodatnu spavaću sobu

Mala kuća za odmor na Costra Bravi u Španjolskoj postala je pretijesna kada se obitelj proširila za dva nova člana. Stoga je i ljetno uotočište moralo biti prošireno. Kako je to učinjeno, pogledajte u nastavku!

 

 


Zavirite u preuređeni dom četveročlane obitelji koji se nalazi na španjolskoj obali, nedaleko od Barcelone te je pravo ljetno utočište njezinim vlasnicima. Kuća je visoka prizemnica, no s vremenom jedna etaža površine 5o četvornih metara nije bila dovoljna zbog proširenja obitelji.

Jedna od opcija koju su ponudili Sonia Badia i Xavier Claravallo iz dizajnerskog studija Xmasarquitectura bila je pregrađivanje terase i pretvaranje jednog njezinog dijela u dječju sobicu, a druga je bila da ova prostorija bude na mjestu kuhinje.

 

Foto: El Mueble

Kako bi se time smanjila površina dviju najvažnijih prostorija u vikendici – terase i dnevnog prostora, vlasnici su odlučili iskoristiti tavanski prostor te na galeriji napraviti 15 kvadrata prostora u koji su smjestili malu dječju sobu s dva ležaja i kupaonicu.

Druga kupaonica nalazi se u sklopu spavaće sobe u prizemlju i u koju se ulazi kliznim vratima iz kuhinje. Ostatak dnevnog prostora – blagovaonica i boravak okrenuti su prema terasi, s pogledom na divan okoliš – zelena brda i more. To je i bio jedan od ciljeva uređenja – da ništa u dnevnom prostoru ne remeti pogled na okoliš.

Foto: El Mueble

Adaptacija a najviše proširivanje prostora u visinu donijelo je više svjetla u dnevni prostor, koji se na ovaj način otvorio i djeluje veće i prozračnije. I kuhinja je dobila više svjetla jer je maknut zid kojim je bila odijeljena od ostatka dnevne zone. Sada je umjesto zida staklena pregrada s crnim metalnim profilima.

Uređenje je inspirirano Mediteranom i rustikom, s modernim elementima poput mikrocementa kao podne obloge ili pak bijelog metalnog stepeništa koje vodi u dječju sobu.

 

Foto: El Mueble

Još jedna ideja koja će vam zasigurno biti zanimljiva je viseće ogledalo iznad umivaonika u roditeljskoj sobi, obješeno o mornarsku užad, što omogućuje da se more vidi i iz ove sobe.

Komentari