ELEGANCIJA U SREDIŠTU BEOGRADA: fantastična kombinacija klasike i modernog u stanu mlade obitelji

Zavirili smo u dvosobni stan u Beogradu, dom mladog para koji je nedavno dobio prinovu. Prostor površine 55 četvornih metara maksimalno je iskorišten, a da pritom nije izgubio na stilu i prozračnosti

 

 

 

Interijer koji nas je oduševio kao rijetko koji na Instagramu jest @home_aesthetics___. Iza njega se krije Olja Andrić i njezin dom u samom središtu Beograda, u boemskoj četvrti Skadarlija, koji dijeli sa suprugom i četveromjesečnom bebom. Svidjela nam se funkcionalna elegancija kojom ovaj kompaktni interijer od 55 kvadrata odiše, kao i odabir detalja te sam raspored u kojem blagovaonica sjajno spaja boravak i kuhinju, ali je istovremeno izdvojen prostor koji nudi privatnost.

 

Foto: Privatni arhiv

No, vrlo zanimljiv čini nam se kružni koncept stana.
“Ono što je ljudima, koji prvi put dođu kod nas u goste, posebno zanimljivo je ta nenametljiva povezanost svih prostorija. Iako kvadratnog oblika, kroz stan sve cirkulira u krug oko jedne centralne prostorije te je protok i ljudi i energije zaista neprimjeran i lagan. Iz ulaznog predsoblja zasebnih vratima može doći gotovo do svake prostorije u stanu, kao da se sve granaju iz njega, produžavajući ga, pa s njim čine cjelinu”, objašnjava vlasnica Olja odajući kako su nastojali maksimalno iskoristiti prostor.

Foto: Privatni arhiv

No, da bi sve ovako izgledalo, bila je potrebna kompletna adaptacija.
“Mislim da riječ ‘adaptirali” ne može u potpunosti dočarati posljednjih godinu dana naših života u kojima smo svaki slobodan trenutak proveli osmišljavajući naš idealni kutak. Jedina zajednička stvar stanu koji vidite na slikama i onog u kome smo živjeli do prije 12 mjeseci je nepromijenjen raspored prostorija koji nam se oduvijek sviđao”, odgovorila je Olja Andrić na naš upit što su sve ona i suprug mijenjali u svome domu.

 

Foto: Privatni arhiv

Olja priznaje da su u cijelu priču oko adaptacije krenuli bojažljivo jer nisu imali prethodnog iskustva, osim prevelike želje da sve ispadne, kako kaže, ‘elegantno i ušuškano’. Kao i kod svake adaptacije, što znaju svi oni koji su prošli to iskustvo, naišli su na neplanirane situacije i izdatke.

“Ono što nismo uzeli u obzir na samom početku radova je da su neke promjene uvjetovale daljnje prepravke i je nemoguće odraditi jedno, a preskočiti drugo. Tako je primjerice, uklanjanje kalijevih peći povlačilo i promjenu parketa koji se pod njihovom težinom s vremenom deformirao i promijenio boju. Jedna od njih bila je i uzidana između dvije sobe, pa je prvo treba srušiti, a zatim ponovno podignuti zid, sve gletati i pobojati“, govori Olja.

Foto: Privatni arhiv

Ove nevolje su im bile znak da bi ipak trebali iseliti iz stana dok se on renovira jer je trebalo staviti nove podove, instalacije te unutarnje i vanjske otvore, obnoviti zidove i srušiti šank i maknuti spuštene stropove.

“U tom trenutku, sve je izgledalo na jedno veliko gradilište a slika stana sa samo sređenim podovima i zidovima činila se daleko”, napominje vlasnica.

Međutim, trudom i ljubavlju stvorili su ipak svoj dom koji je znatno više od sređenih podova i zidova. Nakon povratka u novi dom Olji i suprugu pridružila se nova članica, njihova sada četveromjesečna bebica. I zbog nje je bilo bitno napraviti adaptaciju jer stare instalacije nisu ulijevale sigurnost i bilo ih je potrebno zamijeniti. Vlasnici nisu željeli imati dom koji je tek ‘lijep na oko’, nego da on funkcionira na svim razinama – od tehničke, preko funkcionalne pa do stilske.

Foto: Privatni arhiv

Stan odiše pariškim šikom, iza čega stoji i dovoljno dobar razlog.

“Čitala sam roman o Dorianu Grayu gdje se opis njegova stana u knjizi poprilično podudara s onim stvarnim u kome je pisac dotičnog djela, Oscar Wilde živio u Parizu. Nevjerojatno je kako vam knjige mogu otkriti neke nove dimenzije, a samim tim i oplemeniti vaše živote. Budući da smo mi emotivno vezani za taj grad, jer smo se tamo zaručili, htjeli smo zauvijek ponijeti sa sobom šarm toga grada ljubavi”, otkriva Olja dodajući kako je tijekom uređivanja shvatila kako je bitno da od svega ponuđenoga izgrade neki vlastiti pravac.

Uzeli su neutralnu osnovu na koju su stavljali kombinaciju ‘evergreen’ elemenata poput ormara, polica i sofa, a identitet su dalje nadograđivali kroz detalje koje su unijeli.

Foto: Privatni arhiv

A detalji su doista posebna priča u ovom interijeru!

“Našu posvećenost i najmanjem detalju možda najbolje ilustrira primjer kada sam djevojci kod koje smo naručili slike, snimala boju blagovaonskih stolica kako bi iskoristila baš tu nijansu smaragdno zelene boje u svom dijelu koji će kasnije krasiti naš dom. Uživamo u kombiniraju klasičnih detalja sa modernim figurama različitih struktura koje ističu našu osobnost i filozofiju življenja ‘Vidjeti lijepo u svemu oko sebe’. Oni stvaraju taj distinktivni narativ koji naš stan čini domom, a nas neprestano inspiriraju na nove ideje””, kaže za kraj Olja.

Foto: Privatni arhiv

 

 

 

 

Komentari