Adaptacijom do boljeg rasporeda i više svjetlosti. Zavirite u topli, elegantni stan s visokim stropovima

Trosobni stan u staroj zgradi s francuskim balkonima, u centru Stockholma podvrgnut je temeljitoj adaptaciji. Ona ga je učinila ljepšim i modernijim mjestom, koje u potpunosti odgovara potrebama suvremenog načina života

 

 

 

Već sam zgrada u središtu Stockholma svojim pročeljem, s francuskim balkonima, izgleda vrlo zanimljivo i šarmantno. No, zato su stanovi, iako imaju neodoljive visoke stropove, drvene podove i velike prozore, prilično nefunkcionalni i neprilagođeni suvremenom načinu života.

Upravo takav problem imao je trosobni stan od 70 kvadrata koji se nalazi u zgradi. Stoga je temeljito renoviran ove godine. Adaptacija je uključivala i promjene u rasporedu, kao i nove zidne i podne obloge, nove sanitarije u kupaonici, aparate i dobar dio namještaja.

Foto: Alexander White

Problem, pored nepravilnog i nefunkcionalnog rasporeda bio je nedostatak prozora. Naime, samo mala soba pored ulaza te dnevni boravak imaju vanjske otvore. Stoga je trebalo učiniti i da u ostale kutke interijera dopre svjetlo.

Zidovi koji su dijelili kuhinju od hodnika i dnevnog boravka su sada srušeni, tako da se ulaskom u stan odmah pruža pogled na kuhinju. Mala soba je obnovljena i služi kao gostinjska, a ormari od zida do zida izvrsno su mjesto za pohranu.

Foto: Alexander White

Elegantna siva kuhinja u svome središtu ima otok s mramornom radnom pločom, što je čini zanimljivijom, a sa strane policu s knjigama, također s mramornim uzorkom na horizontalnoj površini. Odabrani su svjetliji tonovi kako bi i prostor izgledao svjetlije. Sivoj su dodani bež tonovi koji su utoplili prostor.

Foto: Alexander White

Kuhinja je otvorena prema ostatku dnevne zone – blagovaonici i boravku, iz kojega se ulazi u spavaću sobu. Pored svjetlosti koje dobiva iz dnevna zone, kuhinja dobiva prirodnu svjetlost zahvaljujući ugradnji prozora koji je povezuje s gostinjskom sobom.

Foto: Alexander White

U spavaćoj sobi prirodna je svjetlost osigurana velikim staklenim vratima.

Foto: Alexander White

U stanu se još nalaze vešeraj koji je stvoren u prostoru ostave te kupaonica koja je postala prava elegantna oaza zahvaljujući uzorku mramora i odabiru decentnih sivih tonova.

Foto: Alexander White

 

Komentari