ADAPTACIJA ZA PET: napokon je iskorištena prekrasna velika terasa

Dvoetažni stan u Barceloni, građen sredinom prošlog stoljeća, podvrgnut je temeljitoj adaptaciji kako bi bio po ukusu i potrebama novih vlasnika, bračnog para s dvoje djece

 

 


Jedna od prednosti stambene arhitekture povezana je s njenom prilagodljivošću i činjenici da se ista konstrukcija s vremenom može iznova osmisliti kako bi imala novi život. Njezina sposobnost da odgovori na nove potrebe u velikoj mjeri ovisi o stručnjaku da prostor prilagode ukusima i zahtjevima vlasnika, dodajući detalje koji mu daju jedinstven karakter.

 

Foto: José Luis Hausmann

Projekt koji vam predstavljamo, adaptaciju dvoetažnog stana u Barceloni, potpisuje španjolski studio Xmas Arquitectura, koji je bio zadužen za potpuno novi izgled. Stan je smješten u stambenoj zgradi građenoj sredinom 20. Stoljeća, s podijeljenom distribucijom sadržaja koja se morala prilagoditi stilu i potrebama četveročlane obitelji – bračnog para s dvoje djece.

Foto: José Luis Hausmann

Veliki adut stana bila je velika terasa te je bilo potrebno otvoriti cijeli unutarnji prostor prema vani, kako bi eksterijer postao nastavak dnevne zone – blagovaonice i dnevnog boravka. Ovako se na terasi može boraviti, kada je lijepo vrijeme, gotovo cijeli dan. Mijenjanjem manjih otvora u veće i uređenjem terase, prostor dnevne zone sada izgleda prostornije. Tome doprinosi i činjenica da se kuhinja micanjem zida povezala s ostatkom dnevnog boravka.

Foto: José Luis Hausmann

Odsutnost zidova i veliki prozori koji interijer spajaju s eksterijerom bili su dobitna kombinacija u modernizaciji i većoj funkcionalnosti ovog prostora.

Kuhinjska ostava pretvorila se u vešeraj, kako su vlasnici i željeli. Zid od opeke u dnevnom prostoru odnosno katalonski svod, tipičan za lokalnu arhitekturu, daje stanu dašak tradicije i topline, dok mu elementi od čelika u kuhinji daju moderan karakter. Podovi od mikrocementa unijeli su dašak industrijskog stila.

Foto: José Luis Hausmann

Ovakav strop prisutan je samo u gornjoj etaži, koja je dnevnog karaktera uz dodatak radnog kutka, dok je donja etaža ispunjena s tri spavaće sobe i velikom kupaonicom. Na prvu se čini neobičnim ovakav koncept, no nerijetko ga imaju dvoetažni stanovi u stambenim zgradama. Ovdje je ovakav koncept naročito dobrodošao jer se sjajno iskoristila terasa.

Foto: José Luis Hausmann

Korištenje neutralne bijele kao glavne u interijeru i detalja u drvu, sve okupano velikom količinom prirodnog svjetla dalo je domu osjećaj prozračnosti i prirodnosti, a sve je upotpunjeno detaljima, na kojima ovaj interijer ne štedi.

 

 

 

 

Komentari