Dizajner čiji namještaj obožavamo. Upoznajte talentiranog Sebastiana Herknera

Sebastian Herkner već dugo jednakom mjerom oduševljava struku i obožavatelje dizajna jer je uspio pomiriti visoke dizajnerske kriterije s praktičnošću. Upoznajte radove mladog Nijemca koji je ponio titulu dizajnera godine na prestižnom sajmu Maison & Objet

Na ovom međunarodnom sajmu Maison & Objet Sebastian Herkner je dobio priliku predstaviti dio svojih proizvoda na štandu koji je sam dizajnirao te je oduševio žiri sajma koji mu je uručio nagradu za dizajnera godine.

 

KLUB STOLIĆ PASTILLE/Foto: Sebastianherkner.com

 

“Za ovu priliku postavio sam instalaciju u kojoj sam predstavio naš najbolji dizajn kao i nove proizvode. Inspiriran jedinstvenim dizajnerskim jezikom, cijela scenografija će se fokusirati na važnost umijeća izrade i tehnologije, boje i materijala i na naše razumijevanje održivosti i kvalitete”, kaže nagrađeni 37-godišnji. Nazvan je dizajnerom koji vješto balansira na liniji između tradicije i modernosti.

 

PODNE I STOLNE LAMPE ODA/Foto: Sebastianherkner.com

 

“Sebastian Herkner je fokusiran na kreiranje proizvoda koji spajaju tradiciju i kreativnost, nove tehnologije s majstorstvom izrade”, stoji u obrazloženju organizatora sajma. Herkner je završio studij dizajna na Fakultetu za umetnost i dizajn u Offenbachu, gdje je razvio sklonost ka kreiranju namještaja i poigravanju s bojama i teksturama. “Boje su vrlo često posljednja stvar o kojoj dizajneri razmišljaju. Za mene, to je uvijek polazna točka cijelog dizajnerskog procesa”, objašnjava Herkner.

 

KLUB STOLIĆI BELL/Foto: Sebastianherkner.com

 

Vlastiti studio osniva 2006. godine i od tada kreira brojne proizvode u sferi namještaja i rasvjete za brojne poznate proizvođače poput Amesa, Cappellinija, ClassiCona, Dedona, Ex.t-a, Fontana Artea, Morosa, Pulpa, Rosenthala… Dobitnik je i brojnih značajnih nagrada među kojima su i “IF Award”, “Iconic Award” i “Elle Deco International Design Award” (EDIDA).

 

PODNE LAMPE BOULLE; KREVET FOLD I STOLIĆ BELL/Foto: Sebastianherkner.com

 

KLUB STOLIĆI SALUTE/Foto: Sebastianherkner.com
Komentari