Tom Dixon ima dva nova komada: upoznajte genijalne sofe s oblinama

Poznati britanski produkt dizajner čija rasvjetna tijela obožavamo nedavno je predstavio svoje nove komade namještaja. Riječ je o sofama Plump i Fat  koje osvajaju svojim oblinama.

 


Nekima bi se pridjevi “punački” i “bucmasti” mogli činiti nespojivima sa sofama u interijeru, ali na ovogodišnjem London Design Festivalu 2024. najnoviji proizvodi slavnog britanskog dizajnera Toma Dixona upravo su takvi.

To su riječi koje ih na prvu najbolje opisuju i koje će postati njihov zaštitni znak . Riječ je o  Plump i Fat Dixon je ponovno osmislio svakodnevne modele sofa, prilagodivši ihe dinamičnim potrebama modernog života.

Plump sofa / Foto: Tom Dixon Official

“Svjedoci smo gotovo nevidljive revolucije koja se odvija u dnevnim sobama, predvorjima i salonima. Tamo gdje su se prethodne generacije okupljale oko jedne žarišne točke – bilo da je to kamin, televizija ili radio – sada se nalazimo u sve više dekonstruiranim situacijama zajednice. Društveni mediji, bežična tehnologija, pa čak i pandemija transformirali su naše prostore, gdje su kauči i sofe preuzeli središnju, univerzalnu ulogu platforme za ležanje, rad, kupovinu i zabavu.” otkriva Dixon.

Plump sofa / Foto: Tom Dixon Official

Kako bi odgovorio na ovu promjenu, Dixonova vizija kauča nadilazi njegovu tradicionalnu ulogu, pozivajući ga natrag u žarište naših životnih prostora.

“Sofe se moraju razvijati kako bi odražavale i poboljšale naše promjenjivo ponašanje. Vrijeme je da se odmaknu od uglova i zidova i postanu platforme za individualnost, veću fleksibilnost i povremeno, neočekivane namjene”, objašnjava.

Plump sofa /  Foto: Tom Dixon Official

Nadahnut dizajnom Chesterfield sofa, koje su britanski klasik u engleskoj tipologiji, sofa Plump kombinira velikodušne obline s pozamašnim okvirom, što je čini jedinstvenim komadom. Iako Plump nije modularni kauč, može se konfigurirati u ležaljku u obliku slova L ili u trosjed.

Plump sofa / Foto: Tom Dixon Official

“Cilj nam je bio stvoriti nešto što podsjeća na ovaj dizajn u smislu proporcija, ali s jasnim odmakom u izgledu”, napominje Dixon. “Konkretno, zamislili smo niska leđa koja nas obavijaju, služeći kao naša početna točka.

S Plumpom smo ga nastojali prožeti modernom esencijom, uklanjajući sve ukrasne detalje i fokusirajući se isključivo na bitno. To nas je navelo da prihvatimo jednostavne obrise, polukružni profil i ravne linije.”

Sofa Fat / Foto: Tom Dixon Official

Suprotno tome, Fat je potpuno modularan sustav dizajniran za maksimalnu prilagodljivost u različitim prostorima. Njegove čelične baze nogu dodaju metalni kontrast tapeciranom dizajnu, održavajući usklađenost s ostatkom asortimana Fat.

Sofa Fat / Foto: Tom Dixon Official

Sa svojim zakrivljenim dizajnom, Fat može funkcionirati kao “živi otok”, smješten daleko od zidova kako bi u potpunosti pokazao svoj oblik – idealno za domove, urede, hotele, zračne luke i predvorja.

Sofa Fat / Foto: Tom Dixon Official

 

 

 

Komentari