Idejno rješenje stana u Sarajevu: pogledajte projekt polaznice škole Mirjane Mikulec

Edina Omerović prije nepuna tri mjeseca dobila je u ruke diplomu dizajnera interijera, a uvelike radi na svome prvom velikom projektu preuređenja starog stana u Sarajevu. Pogledajte prijedlog uređenja!

 


Iako živi u Sarajevu i na prvu se činilo teško ostvarivim pohađati školu dizajna Mirjane Mikulec, Edini Omerović iz Sarajeva je to uspjelo. Jednu godinu programa uspješno je završila u Splitu, a drugu u Zagrebu. U tome joj je veliki saveznik bila činjenica da predavanja može pratiti i online, no Edina je koristila svaki slobodan vikend da može i uživo prisustvovati nastavi u Splitu, dok je predavanja iz Zagreba pratila uglavnom online.

Upornost se isplatila, a s talentom i daljnjim radom, Edina je uspjela ostvariti svoj san i baviti se uređenjem interijera. Stoga vam s velikom radošću predstavljamo njezin prvi projekt – uređenje stana u Sarajevu. Za Edinu je ovo poseban projekt, i to iz više razloga.

Dizajnerica interijera Edina Omerović / Foto: Vjeko Bilota

“Uvijek sam voljela uređivati, aranžirati, pomagati drugima čak i u odabiru garderobe. Volim i kuhati – ukratko kreativnost mi je jača strana i dominira svim sferama moga života. Ovo uređenje je prvi projekt kojeg radim, opa je to za mene veliki izazov i zato što mi je divna dama, vlasnica stana, ukazala povjerenje u uređenje“, ističe Edina, koja je inače godinama zaposlena u francuskom veleposlanstvu u Sarajevu.

TLOCRT – POSTOJEĆE STANJE

TLOCRT – ODABRANA VARIJANTA

Riječ je o stanu u centru Sarajeva, površine 65 četvornih metara. Kako nam je otkrila novopečena dizajnerica Edina, stan se preuređuje za kćer vlasnice koja bi treba početi samostalan život. Zahtjevi vlasnika bili su napraviti vešeraj u stanu, organizirati malu spavaću sobu, osmisliti kuhinju s dvije strane odnosno imati dvostruku linijsku kuhinju te stvoriti moderan, funkcionalan i ugodan prostor za život.

Također, jedna od želja mlade vlasnice bila je imati u kupaonici pločice s ‘wow’ efektom.

IDEJNO RJEŠENJE STUDIO NEOTERIC

U stvaranju modernog interijera koji će imati i bezvremensku notu dizajnerici je glavna inspiracija bila slavna rečenica Coco Chanel: Moda je prolazna, stil je vječan. Prema idejnom rješenju koje vam ovdje predstavljamo, stanom dominiraju topli zemljani tonovi u kombinaciji s onim neutralnim, te dodacima crnih, zlatnih i drvenih akcenata koji stvaraju harmoniju modernog i bezvremenskog, elegancije i tople atmosfere doma.

IDEJNO RJEŠENJE STUDIO NEOTERIC

U procesu adaptacije, a prema idejnom rješenju kojeg je vlasnica prihvatila, bilo je potrebno obaviti i neke veće građevinske radove poput rušenja postojećih zidova, gipskartonskih radova odnosno postavljanja novih pregradnih zidova te stavljanje novih podnih i zidnih obloga, kao i spuštanje stropa.

„Moj zadatak je bio izrada nacrta, kontakti s izvođačima, nadzor nad projektom – jednom riječju sve što uključuje adaptacija. Ovaj projekt je baš onako školski, kao što smo i radili dvije godine na nastavi. Praksa je puna iznenađenja i morate brzo reagirati i balansirati između klijenata, izvođača radova, kašnjenja isporuka i raznih drugih nepredviđenih situacija“, govori o svome iskustvu na projektu Edina.

IDEJNO RJEŠENJE STUDIO NEOTERIC

Stan je s obzirom na prvotno, zatečeno stanje, prošao priličnu promjenu tlocrta, a sve u cilju veće funkcionalnosti i prilagođavanja interijera potrebama i stilu života mlade vlasnice.

Kako nam je otkrila Edina, stan je imao veliki ulazni hodnik koji je bolje iskorišten te će se unutar njega sada nalaziti vešeraj. Kako je spavaća soba bila prilično mala i nezgodnog koncepta – imala jedan kosi zid i vrata koja vode u kupaonicu te je doživjela preinake jer je vlasnica željele veliki garderobni ormar.

IDEJNO RJEŠENJE STUDIO NEOTERIC

„Bilo je teško napraviti veliki ormar kakav je klijentica željela tako samo odlučili zatvoriti ta vrata i otvoriti sobu prema dnevnom boravku kako bismo mogli napraviti ormar dužinom cijelog zida i smjestiti krevet“, otkriva Edina koja se voli brinuti i za izgled veleposlanstva u kojem radi. Tako je krenula rasti i njezina ljubav prema uređenju interijera za koje želi da joj jednoga dana bude i pravi posao. Vidjevši njezin talent i ljubav prema interijerima, prijatelj ju je nagovarao da se više posveti tome i upiše školu.

IDEJNO RJEŠENJE STUDIO NEOTERIC

„Prije škole nisam imala predstavu uopće što sve uključuje posao dizajnera. Tijekom školovanja puno sam toga naučila, a najviše kako ispravno i ozbiljno pristupiti ovome poslu. Nauče vas u školi i programima koji vam olakšavaju rad. Sigurna sam da još imam puno za učiti i da je ovo područje gdje uvijek morate biti u toku, razvijati se i pokušati naći neki svoj prepoznatljiv stil i pristup“, kaže za kraj Edina Omerović koja svoje projekte, ideje i razmišljanja objavljuje na instagram profilu @interiordesignneoteric .

Dizajnerice interijera Edina Omerović i Mirjana Mikulec / Foto: Vjeko Bilota
Komentari