Planirate (pre)uređenje kupaonice? Ovih 8 pitanja si morate postaviti prije radova

Bilo da je riječ o opremanju iznova ili kompletnoj adaptaciji, radovi na kupaonici spadaju među skuplje u domu, uz bok kuhinjama. S obzirom na budžet koji ćete izdvojiti, planiranje je esencijalni korak.

Kako biste mogli započeti kvalitetno planiranje postavite si i iskreno odgovorite na osnovna pitanja:

Foto: Cyrille Robin
Foto: Cyrille Robin

Kakva je pozicija kupaonice u stanu ili kući?

Jeste li njome zadovoljni? Biste li je htjeli promijeniti?  Mijenjanje instalacija moguće je  i relativno brzo izvedivo. Međutim, ako želite kupaonicu premjestiti iz jednog dijela stambenog prostora u drugi, imajte na umu da je riječ o prilično velikom zahvatu.

Kome je namijenjena kupaonica?

Planirate li u ovoj prostoriji biti sami ili je namjeravate dijeliti s ostalim članovima obitelji? Važno je u obzir uzeti i želje sustanara ukoliko kupaonica neće biti isključio vama na raspolaganju.

Dokle želite ići s preuređenjem?

Je li riječ samo o preuređenju postojeće kupaonice, redekoraciji ili o kompletnoj, temeljitoj promjeni, primjerice povećanju prostora kupaonice?

Koji stil volite?

Koliko ste tradicionalni ili moderni, introvertirani ili ekstrovertirani – na primjer, želite li da kupaonica bude otvorena, dio nekog drugog prostora, npr. spavaće sobe? Volite li urednost ili ste skloniji kreativnom neredu?

Koliko vam je svjetlosti potrebno?

Treba li vam više ili manje prirodnog svjetla? Želite li da prostor bude prozračan ili intiman, tamniji i senzualan?

Koliko vam je važno osobno uređivanje i zašto?

Napokon, namjeravate napraviti jedan individualno kreiran prostor pa je svakako važno da si odgovorite i na ovo pitanje.

Kakav je vaš životni stil?

Jeste li sportski tip ili imate malu djecu, odnosno, imate li više vremena za sebe i volite li opuštajuće kupke? Tuš ili kada? Jeste li ljubitelj spa užitaka?

Koliki vam je budžet i koliko imate vremena na raspolaganju?

Ovo je možda i najvažnije pitanje koje si morate postaviti jer će bitno utjecati na konačan izgled kupaonice ili bilo koje druge prostorije.

Komentari