Izbjegnite neočekivane troškove prilikom (pre)uređenja kuhinje

Uređenje kuhinje veliki je posao prilikom uređenja interijera i na njega utrošimo vjerojatno najviše vremena, živaca, ali i novaca. Zato je bitno dobro se pripremiti kako ne bismo potrošili znatno više od onoga što smo planirali…

 

Kuhinje su, uz luksuzne kupaonice, najskuplji dio svakog stambenog prostora. No, novac nikada ne smije biti razlog postavljanja loših podnih obloga, nape ili pak hladnjaka – ako znate da je riječ o lošijoj kvaliteti, možete vrlo brzo očekivati kvarove koji će dodatno opteretiti vaš račun. Tako ćete potrošiti više no da ste u startu izdvojili koju kunu više. Evo pet pitanja o kojima biste trebali voditi brigu prilikom uređenja kuhinje:

 

MMI
MMI

 

1. Čime raspolažem? Da biste maksimalno uštedjeli, prvi korak je napraviti popis namještaja i aparata koje već imate. U nešto se iplati investirati više, a u nešto manje. Može se bez problema uštedjeti na gotovim kuhinjskim blokovima ili kuhinjama čiji se elementi izrađuju po mjeri. Kuhnjske fronte ne moraju biti od najskupljeg materijala.

 

2. Mogu li stvar popraviti bez puno truda? Za unošenje luksuza ne morate potrošiti bogatstvo. Postoje razne vrste i oblici ručkica koje će dati jedan sasvim novi štih bez velikh izdataka. Ako su ormarići doista dotrajali, dojam nove kuhinje dobit ćete postavljanjem novih.

 

Foto: Darko Mihalić

 

 

3. Što mi treba, a što želim? Napravite detaljan troškovnik kako biste mogli pratiti troškove i spriječiti prekoračenje zadane svote. Na konačni popis svakako dodajte i 10 posto više za nepredviđene troškove. Ako doista želite uštedjeti, napravite još jedan popis – stvarnih potreba i želja. Tek kada osigurate potrebe prijeđite na želje.

 

MMI
MMI

4. Je li trenutni razmještaj dobar? Velike izmjene položaja osnovnih instalacija su moguće, ali najčešće iziskuju velike financijske izdatke. Ako zadržite trenutni položaj, uštedjet ćete novac kojji se može kasnije preusmjeriti u, primjerice, kvalitetnije podne obloge, kuhinjski uređaj i slično.

5. Mogu li proći jeftinije? Uvijek trebate znati koliko stoji i najmanji detalj, dobro se raspitajte prije no što se odlučite na bilo što. Nerijetko dvije različite gtrgovine nude isti artikl po posve različitim cijenama, a isto vrijedi i za izvođače radova.

 

Foto: Darko Mihalić
Komentari