Rasvjeta obogaćuje svaki prostor: odaberite prave komade za blagovaonicu

Za razliku od kuhinja, gdje je adekvatna sekundarna rasvjeta od ključne važnosti, u blagovaonicama je najvažnije odabrati dobro središnje rasvjetno tijelo. Bez obzira što će u suvremeno uređenim blagovaonicama dobro izgledati i rasvjetna tijela smještena u strop ili tik do njega, ipak savjetujemo da u blagovaonicama date prednost visećim rasvjetnim tijelima.

 

Viseća rasvjeta unijet će toplinu, osjećaj raskoši i svečanog raspoloženja, bilo da je riječ o pojedinačnom lusteru ili više lampi u nizu. Središnja rasvjeta se idealno postavlja iznad samog središta stola. Ako je to luster s više odvojenih rasvjetnih jedinica, tada bi srednja morala biti u sredini stola. Za unošenje osjećaja luksuza i bezvremenske ljepote predlažemo kristalne ili staklene lustere razigranih linija, dok se za kreiranje osjećaja organiziranosti i čistoće biraju rasvjetna tijela jednostavnih linija, uključujući i popularne metalne lampe specifične za industrijske prostore.

 

Foto: Decor Aid

 

U stanovima mlađih osoba i onih koji žele naglasiti ležeran stil života, predlažemo više rasvjetnih tijela koja izgledaju poput običnih žarulja obješenih na električne kablove. Dojmljiv efekt takve rasvjete dobit ćete ako ih grupirate i objesite na različite visine. U blagovaonicama će konačni dojam stvoriti i ambijentalna zidna rasvjeta ili pak jedna samostojeća lampa smještena u neki od kutova.

 

Foto: Interior Design Ideas

 

 

Dodatni savjeti

• Viseće rasvjetno tijelo ne smije ni na koji način smetati, a naročito ne blokirati pogled na ostale goste za stolom. Iako ne postoji striktno pravilo dužine na koje se postavljaju, savjetujem da viseća rasvjetna tijela postavite na visinu od barem cca 0,80 m od gornje plohe stola.

• Za rasvjetna tijela u blagovaonici predlažem mogućnost dimmera (prigušivača) kojima se regulira željeni intenzitet svjetlosti.

 

Foto: Fredrik J Karlsson
Foto: Fredrik J Karlsson
Komentari