Odvažite se i stavite bijelu ciglu na zidove svoga doma

Htjeli biste imati cigleni zid u dom, ali vam se ne sviđa boja ili vam se jednostavno ne uklapa u stil uređenja? Rješenje postoji, i to u obliku bijele cigle. Pogledajte nekoliko rješenja i inspirirajte se!

 

Opeku smo nekoć skrivali novim slojevima materijala kako u eksterijeru tako i interijeru, a danas ju razotkrivamo. Ovaj građevinski materijal postao je pravi dekorativni trend u uređenju doma i stavlja se u sve prostorije – od boravka preko kuhinje i blagovanja, pa sve do spavaonica, hodnika i toaleta. Zidove mnogih  ureda, kafića, klubova i restorana krasi upravo cigla i čini sve te prostore toplijim i atraktivnijim. Pored toga, cigla je dobar toplinski i zvučni izolator. Iako je vrlo dominantna zidna podloga, cigla jako dobro trpi detalje – police, slike, fotografije (naročito crno-bijele), tegle s cvijećem, vješalice… U svakom slučaju, zid od opeke dat će prostoru dodatnu dozu stila i šarma.

 

test caption

Vladimir Bolotkin Studio

 

Ako vam se sviđa ovaj materijal, ali ne i njegova boja ili vam se jednostavno ne uklapa u ostatak prostora, onda je rješenje bijela cigla. A nju doista nije komplicirano dobiti te će se dobro uklopiti u shabby interijere, ali i one moderne, minimalističke te naravno industrijske i rustikalne kojima je ovaj materijal zaštitni znak. Bijela cigla omekšava cijeli prostor te čini da se namještaj i detalji na njoj sjajno ističu, a istovremno će biti sjajna poveznica između tradicionalnijih stilova uređenja (rustikalnog primjerice) i modernijih, minimalističkih.

 

 

Putra Indrawan

 

Box Studio

 

Postupak je isti kao i kod obične cigle – ako je kuća već sagrađena i žbuka stavljena, onda skinete taj sloj i ciglu, nakon što fiksirate površinu uljnim premazom, obojite u bijelu boju za zidove. Birajte kvalitetne boje kako bi se što manje osipala, ali možete preventivno nanijeti i zaštitni premaz.

Također, u dućanima možete nabaviti dekorativnu imitaciju cigle u bijeloj boji, a njezina cijena je oko 150 kuna po četvornom metru. Njezina specifičnost jest da je znatno tanja od prave cigle. Možda nam se to čini skupim, ali kako u pravilu oblažemo samo jedan ili tek dio zida, onda to neće biti velika investicija. Ovakvu ciglu možete stavljati i u eksterijere.

Decoist

 

No, prije nego se odlučite na bijelu ciglu, dobro razmislite na koji zid ćete ga staviti odnosno koji zid želite naglasiti ovim oblogom. To će ovisiti o rasporedu namještaja u prostoriji, izvoru prirodne svjetlosti kao i tome što će biti naslonjeno na taj zid na koji namjeravate staviti ciglu. U pravilu se stavlja samo jedan cigleni zid u prostoriji. Ako je riječ o ciglenom zidu u kuhinji, onda ga ostavite slobodnim ili eventualno s nekoliko polica jer će tako više doći do izražaja.

 

Decoist

 

Bloglovin/Pinterest

 

Ako nemate vremena za skidanje žbuke i bojanje cigle u bijelo, ili pak stavljanja novih bijelih dekorativnih cigli. tada možete na zid staviti tapetu s uzorkom cigle ili pak nešto deblje tapete odnosno zidne obloge koje imaju reljef i uzorak cigle.

Promo

 

Home Designing/ Vizual BBB3

 

Decoist

 

Ikea

Komentari