Osam korisnih savjeta i inspiracija za tapeciranje starog namještaja

Mijenjanjem tekstila na tek jednom komadu namještaja moguće je promijeniti izgled ili atmosferu cijelog prostora. Zato, ako vam je dosta starog kauča, fotelje ili kreveta ili se postojeća tkanina posve istrošila, razmislite o pretapeciranju

 

U svim klasičnim, ali i suvremenim stanovima, lijepo će izgledati ako se tapecira samo jedan komad namještaja – obično je to neka reprezentativnija starija fotelja ili samo tabure. Kako je u trendu miješanje stilova, predlažemo da u minimalistički uređene stanove smjestite jednu antiknu fotelju ili sofu u bilo kojoj klasičnoj varijanti. Kako će ovaj dio namještaja ‘odskakati’ od ostatka prostora, predlažemo da za njega nađete neko posebno mjesto gdje će biti lako uočljiv i udaljen od ostatka namještaja.

 

Foto: POPSUGAR Australia

 

• Prilikom kupovine tekstila za tapeciranje, provjerite u trgovini da je doista riječ o materijalu za tapeciranje (ovaj materijal morao bi biti posebno čvrst).  Tapecirung s dezenom u drugom koloritu zahvalniji je za održavanje od svijetlog i jednobojnog.

 

Foto: The Dump

 

• Provjerite da li je prilikom tapeciranja potrebno i dodatno spužvom ‘pojačati’ udubljen dio sjedećeg namještaja.

 

Foto: Foreverdunk

 

• Tapeciranjem poklopca starih drvenih škrinja možete dobiti lijep i originalan dodatni prostor za sjedenje – ovakvo rješenje pokazat će se naročito dobrim u spavaćim sobama, gdje se takve škrinje mogu postaviti odmah uz donji rub kreveta (idealno, škrinja će biti niža ili visine kreveta, nikako viša!)

 

Foto: Archiscene.net

 

• Uz sjedeći namještaj, tapecirati se mogu i drugi elementi u interijeru, primjerice, vrata. Ovakvo rješenje danas je sve popularnije!

Foto: Ideal Home

 

• Savjetujemo da prilikom kupovine tekstila svakako uzmete u obzir i dodatni materijal koji će uvijek dobro doći u slučaju da zatrebaju dekorativni jastučići (koji se nerijetko brže uprljaju). Alternativno, razmislite i o materijalu za jastučiće drugog kolorita i motiva – ipak, neka debljina (tekstura) tekstila bude ista kao i materijala na namještaju. Tapecirane dekorativne jastučiće dodatno osvježite resicama!

 

Foto: Western Living Magazine

 

  • Tekstil koji ste koristili za presvlačenje namještaja može se upotrijebiti i za zavjese, a porubljen se može koristiti i kao stolnjak. Na taj način će se postići cjelovita harmonija prostora.

 

Foto: Darko Mihalić

 

  • Ako ne želite mijenjati cijeli krevet, tada razmislite o tome da mu promijenite uzglavlje ili da ga jednostavno dodate, ako ga prije nije bilo. Tapetar će vam uskladiti boju s ostatkom ležaja.
Foto: Loaf
Komentari