Stan s karakterom: crna boja, beton i drvo postali su dobitna kombinacija

Dizajnerski studio Egue y Seta prihvatio je zadatak projekta uređenja trosobnog stana od 70 četvornih metara u Barceloni. Interijer, koji se nalazi u tvornici koja se već 30 godina koristi u stambene svrhe, od prenamjene odnosno useljenja prvih stanara nije bio temeljito renoviran.

 

Prijašnji vlasnici su tijekom godina radili sitne preinake i mijenjali namještaj, ali podne i zidne obloge kao ni otvori ni instalacije nisu mijenjani. Stoga je bilo potrebno poduzeti temeljitu adaptaciju, koja je uključivala sve novo, uključujući vodovodne i električne instalacije. Vlasnici su usto željeli promijeniti i raspored prostorija u stanu jer su željeli veću dnevnu zonu pa su malu sobu koja je nekoć bila dječja spojili s kuhinjom te pretvorili u blagovanje. Dio spavaće sobe pretvoren je walk-in garderobni prostor, a u hodnik su ugrađeni ormari kako bi se dobio dodatni prostor za odjeću i skladištenje.

Novi vlasnici željeli su ugodan, opuštajući prostor, ali kako nisu inzistirali na nekom određenom stilu, dizajneri su predložili moderni stil kombiniran s industrijskim. Industrijski stil donio je životnost u prostor, ali i postao poveznica s prvotnom namjenom ovoga prostora, da podsjeća na posebnost stana koji je nastao u tvorničkoj hali. Crni tonovi koji dominiraju u modernoj minimalističkoj kuhinji vješto su izbalansirani sa sivim betonskim površinama, kao i onima od svijetloga drveta te keramičkih pločica. Sve je dodatno oplemenjeno mini vrtom s tropskim zelenilom. Isti koloristički postupak ponavlja se i u spavaćoj sobi gdje je drvo na podu i ploči iznad kreveta utoplilo beton i crnu boju na zidovima.

 

 

Komentari