Izvrsna nadogradnja prizemlja: stara kuća dobila je veliku modernu kuhinju

Usko prizemlje kuće u nizu nije omogućavalo dovoljno veliku kuhinju i blagovaonicu, pa su arhitekti prilikom adaptacije produžili interijer u vrt. Tako se dobila  proširena i modernizirana dnevna zona s kuhinjom koja oduzima dah

 

Kuća u nizu, u londonskom predgrađu, stara preko 60 godina, dobila je proširenje. Zbog uskoće parcele dnevna zona, smještena u prizemlju, patila je od manjka kvadrata, pa je bilo nemoguće, uz dnevnu sobu, imati dovoljno prostranu kuhinju s blagovanjem. Vlasnici su željeli prilikom adaptacije riješiti i problem skučenosti dnevne zone. Kako nije bilo mogućnosti širenja s bočnih strana, studio Grand Design London predložio je vlasnicima ekstenziju, odnosno proširenje prizemlja sa stražnje, vrtne strane. Vrt je sada smanjen, ali je zato kuhinja postala tri puta veća.

Pored proširenja, ispunjen je zahtjev vlasnika da imaju jednostavnu, modernu kuhinju svijetlih tonova s otokom, a ostalo je dovoljno mjesta i za njihovu starinsku garnituru za blagovanje – drveni stol i stolce koji su se sjajno uklopili u prostor. Kombinacija toplih smeđih i ružičastih tonova u dnevnoj sobi stvorila je neočekivan, no dobar spoj s bijelom kuhinjom, začinjenom akcentima u plavoj i svijetlo zelenoj. Drveni podovi u kuhinji povezali su ovaj prostor s dnevnim boravkom i hodnikom, koji je također doživio adaptaciju.

Ekstenzijom u vrt kuhinja je dobila više svjetla jer su napravljeni veliki vanjski otvori od poda do stropa te je strop dobio dodatne krovne prozore, a kuhinji je pružen sada pogled na vrt.

 
Komentari